
2ήμερη βιωματική εκπαίδευση
με τη Chantal NÈVE HANQUET (Βέλγιο)
Ψυχολόγος, ψυχοδραματίστρια, εκπαιδεύτρια ψυχοδράματος, Γιουνκγιανή ψυχαναλύτρια, οικογενειακή θεραπεύτρια, συγγραφέας, και ιδρυτικό μέλος της FEPTO.
26 & 27 Οκτωβρίου 11πμ - 6μμ
στο κέντρο εκπαίδευσης Ψυχοδράματος Κρήτης | ΨΥΧ.Η. Αυλώνος 8 | Ηράκλειο | Κρήτη
Το σεμινάριο απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας(ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχιάτρους, ψυχοθεραπευτές, ψυχοδραματιστές και σε φοιτητές των αντίστοιχων σχολών.
Το κόστος του διήμερου σεμιναρίου είναι 240€. Ειδική τιμή για φοιτητές του χώρου 180€.
Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ | 6981682454
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

Στο ΨΥΧΗ έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε τη Chantal NÈVE HANQUET στις 26 και 27 Οκτωβρίου 2024, για να μας διδάξει την εφαρμογή του ψυχοδράματος στη θεραπεία ζεύγους και στην οικογενειακή θεραπεία. Είναι δύσκολο να παρουσιάσουμε με λίγα λόγια τη Chantal, και θα ξεκινήσουμε αυτήν την παρουσίαση χρησιμοποιώντας μια δική της φράση: «ας μάθουμε να έχουμε ανοιχτή την καρδιά μας και να κουβαλάμε μέσα μας με ευαισθησία όλα όσα διαδραματίζονται μέσα σε μια συνάντηση μιας ομάδας».
Η Chantal NÈVE HANQUET, γεννημένη το 1943 στη Λιέγη Βελγίου, είναι ψυχολόγος, ψυχοδραματίστρια, εκπαιδεύτρια ψυχοδράματος, Γιουνκγιανή ψυχαναλύτρια, οικογενειακή θεραπεύτρια, συγγραφέας, και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη της FEPTO. Μαζί με τον οικογενειακό θεραπευτή Jacques Pluymaekers, έχουν αναπτύξει μια ψυχοδραματική μέθοδο το «γενεόγραμμα τοπίου». Εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια, με άτομα, ζευγάρια, και οικογένειες. Συντονίζει ομάδες εποπτείας. Συντονίζει ομάδες γενεογράμματος τοπίου στην Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Κεμπέκ και Ελβετία. Από το 1993 συντονίζει εκπαιδευτικές ομάδες ψυχοδράματος και ομάδες εποπτείας στη Σόφια.
Έχει γράψει πολλά άρθρα για το γεννεόγραμμα τοπίου μαζί με τον Jacques Pluymaekers, και άρθρα σχετικά με το σώμα στην ψυχοθεραπεία μαζί με την Christine van der Borght και αρκετά άρθρα μαζί με την Pierre Fontaine. Επίσης μαζί με την Agathe Crespel έχουν γράψει το βιβλίο “Faciliter l’intelligence collective” 35 Fiches pour innover, co-construire, mettre en action et accompagner lechangement. (Eyrolles,2018) και το έχουν μεταφράσει στα Αγγλικά ( “Facilitating Collective Intelligence, a handbook for trainers, coaches, consultants and leaders” (Routledge, 2019)). Είναι μέλος της Ψυχαναλυτικής Ομάδας Βελγίου, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Οικογενειακών Θεραπευτών.
Οι ψυχικές, συναισθηματικές και γνωστικές λειτουργίες του ατόμου κυβερνώνται από δύο αντίθετες μεταξύ τους κατηγορίες δυνάμεων. Από τη μία είναι οι έντονες προωθητικές δημιουργικές δυνάμεις που ωθούν το άτομο στην αυθόρμητη δράση, στην εξερεύνηση, στην ανάπτυξη, και στην παιγνιώδη απόλαυση της ζωής και των σχέσεων και από την άλλη, από δυνάμεις που ωθούν το άτομο να προστατευτεί από «κινδύνους», όπως η ντροπή, ο εξευτελισμός, ο φόβος, η τιμωρία, η κριτική των άλλων, οι ενοχές, η απώλεια της αγάπης και της αίσθησης του «ανήκειν».
Η επικράτηση της δεύτερης κατηγορίας των «προστατευτικών» δυνάμεων μπορεί να οδηγήσει το άτομο να αναπτύξει και να συντηρήσει περιοριστικές λειτουργίες που το κάνουν φοβικό, εμμονικό, παρορμητικό, κλειστό στην αλλαγή, φορτισμένο με δυσάρεστα συναισθήματα και εστιασμένο σε έναν βασανιστικό αγώνα για επιβίωση, χωρίς αυθορμητισμό και δημιουργικότητα, και χωρίς βαθιά ουσιαστική απόλαυση της ζωής του και των σχέσεών του. Ψυχόδραμα σημαίνει κυριολεκτικά «δράση της ψυχής» και ο ιδρυτής του στη Βιέννη στις αρχές του 1900, ο J.L.Moreno, το περιέγραψε ως «μία επιστημονική εξερεύνηση της αλήθειας διαμέσου της δραματικής μεθόδου».
Με πιο απλά λόγια μπορεί να περιγραφεί ως ένας τρόπος να εξασκηθούμε στη ζωή μέσα από τη δράση στο εδώ και τώρα, χωρίς να μας επιβάλλεται τιμωρία για τα λάθη μας. Δηλαδή, πάνω στην ψυχοδραματική σκηνή, στο εδώ και τώρα, το άτομο καλείται να ενεργοποιηθεί, να δράσει και να ζεσταθεί σε ψυχικό, συναισθηματικό, γνωστικό και σωματικό επίπεδο.
Με τις κατάλληλες ψυχοδραματικές παρεμβάσεις το ζέσταμα αυτό αξιοποιείται ώστε να οδηγήσει το άτομο να ανακαλύψει και να χρησιμοποιήσει τις δημιουργικές προωθητικές του δυνάμεις με αποτέλεσμα να αναπτύξει νέες πιο υγιείς αντιδράσεις μέσα στις παρελθοντικές ή τωρινές καταστάσεις της ζωής του και των σχέσεών του.